Weetjes

Kansas City zorgt voor gratis openbaar vervoer

Vorige week stemde de gemeenteraad van Kansas City (stad in de Amerikaanse staat Missouri) unaniem voor gratis openbaar vervoer. Ze willen ervoor zorgen dat iedereen gebruik kan maken van het openbaar vervoer en vinden het belangrijk om een steentje bij te dragen aan klimaatverandering.

De tramservice van Kansas City is al gratis en Kansas City Area Transportiation Authority biedt ook al gratis diensten aan veteranen. Maar het gratis gebruik maken van openbaar vervoer is een historische stap die gratis bus en tramdiensten voor iedereen mogelijk maakt.

Jaarlijks rijdt het openbaarvervoer in Missouri wel 60,1 miljoen ritten en dit zal naar verwachting alleen maar stijgen met het nieuwe Zero Fare Transit programma. Het gratis maken van het openbaar vervoer kan helpen om de huidige milieu uitdagingen van de planeet aan te gaan. Doordat er minder voertuigen op de weg zijn, wordt de uitstoot van broeikasgassen verminderd waardoor ook de luchtkwaliteit in de stad wordt verbeterd. Als het openbaarvervoer gratis wordt, is er minder behoefte aan autoritten.

Ook moet er nu gedacht worden aan het brandstofverbruik van het openbaar vervoer. Ze willen moderne bussen gaan inzetten die alternatieve brandstoffen gebruiken in plaats van diesel en gas.

Niet alleen in Amerika zijn ze bezig met gratis openbaar vervoer, ook Luxemburg is van plan om in 2020 gratis openbaar vervoer in te zetten. Volgens Nederlandse deskundige is het een erg slecht plan en is gratis openbaar vervoer niet de oplossing voor milieu en bereikbaarheidsproblemen in de steden. Bert van Wee (hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft) neemt als voorbeeld de drukte op de Nederlandse wegen, als het openbaar vervoer gratis wordt, zal dit nauwelijks helpen tegen files. De ruimte die het dan oplevert, wordt gelijk weer opgevuld met anderen autorijders.

Wat denk jij, moet het openbaar vervoer in Nederland gratis worden? Zou jij dan sneller met het ov gaan dan met de auto? Laat het ons weten in de reacties!

 

Bronnen: Inhabitat en NOS

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.