Weetjes

In Rome betaal je de metro en bus door plastic flessen te recyclen

Na een soortgelijke campagne in Istanboel kun je nu ook in Rome  plastic flessen recyclen, in ruil voor een bus- of metrokaartje. Het systeem leverde volgens Italiaanse media in de eerste week al 11.000 gerecyclede flessen op. Deze flessen waren misschien anders op de straten van het mooie Rome terecht gekomen.

Dit milieuvriendelijke initiatief van transportbedrijf Atac, genaamd Ricili + Viaggi (recycle en reis), werd onthuld door de burgemeester van Rome, Virginia Raggi. De directeur van Atac, Paolo Simoni zegt: ‘in een tijdperk van crypto-currency bestaan er ook plastic betaalmiddelen. Met dit systeem recyclen we, bouwen we loyale klanten op en wordt je goede gedrag beloond.’

Op dit moment test de Italiaanse hoofdstad een regeling waarbij mensen plastic flesjes kunnen recyclen in ruil voor gratis ritten met het openbaar vervoer. Vanaf augustus staan op 3 metrostations in de stad een machine, die je vergelijken kunt met de statiegeld machines bij ons in de supermarkten. In plaats van een tegoedbon voor boodschappen krijg je nu een tegoed voor de bus of metro in Rome. Je krijgt 5 cent aan tegoed voor elk ingeleverd plastic flesje. Voor een reis van €1,50 moeten er 30 flessen worden ingeleverd. De inwoners van Rome hoeven deze flessen niet in een keer in te leveren om een gratis kaartje te kunnen bemachtigen. De flessen kunnen ook los worden ingeleverd. Het tegoed kan namelijk worden toegevoegd aan apps MyCicero en Tabnet, waar mensen ook de vervoerskaartjes kunnen kopen.

Testfase
De regeling zal een jaar worden getest. Als hierdoor blijkt dat de inwoners van Rome erdoor meer gaan recyclen, zal de pilot worden uitgebreid naar andere metrostations. Op de stations A (Cipro), B (Piramide) en C (San Giovanni) is er een automaat te vinden waar de plastic flessen ingeleverd kunnen worden. Rome hoopt met deze regeling het milieu een handje te helpen en het afval te verminderen op de straten. Van het zwerfafval bestaat maar liefst 40 procent uit plastic flesjes en blikjes. In andere landen is statiegeld een bewezen effectief systeem, waarmee het aantal flesjes tot wel 90 procent verminderd kan worden.

Bronnen: Inhabitat – Bedrock – Lonelyplanet

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.