Weetjes

7 feitjes die je nog niet wist over vliegen!

Waarom gaan de lampen uit tijdens het opstijgen of landen? En waarom smaakt het eten in een vliegtuig nooit lekker? Dit zijn allemaal feiten die je altijd al hebt willen weten!

  1. Is turbulentie gevaarlijk?

Ken je het gevoel als je in een vliegtuig zit en je hebt heel erge turbulentie? Niet fijn natuurlijk! Maar het is niet gevaarlijk, het vliegtuig wordt beïnvloed door verschillende luchtstromen ook vergelijkbaar als je met een auto op een slecht wegdek rijdt.

  1. Wat gebeurt er als het vliegtuig wordt geraakt door de bliksem?

Elk vliegtuig is er op gebouwd om bliksem te doorstaan, het metaal van het vliegtuig wordt beschermd tegen de bliksem, dus niks aan de hand als de bliksem in slaat!

  1. Waarom laten vliegtuigen witte sporen achter in de lucht?

Veel mensen denken dat de witte sporen uitlaatgassen zijn, dit is niet het geval! Het is waterdamp, wat ligt aan de luchtvochtigheid. Hoe vochtiger de lucht is, hoe langer het spoor is.

  1. Waarom worden de lichten in het vliegtuig gedimd tijdens het landen?

Als de lichten worden gedimd kunnen de ogen van de passagiers en de crew aan boord alvast wennen aan het donker. In geval van nood moet iedereen in het donker kunnen evacueren.

  1. Waarom smaakt het eten in een vliegtuig nooit lekker?

Je smaakpapillen zijn anders in de lucht als op de grond. Door de druk in de cabine wordt ervoor gezorgd dat je 30% minder proeft, waardoor alles smakeloos proeft.

  1. Hoe kan het dat de vliegtijd varieert?

De vlucht heeft verschillende lengtes, door de kopwind en rugwind, eigenlijk in het kort gezegd: soms heeft het vliegtuig wind mee of wind tegen.

  1. Waarom zitten er flappen op de vleugels van het vliegtuig?

De flappen bij het vliegtuig verhogen de weerstand, hierdoor kan het vliegtuig langzamer vliegen. Dit is vooral noodzakelijk bij de landing.

Bron: www.froot.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.