Must-sees

KLM heeft een belangrijke stap gezet op weg naar een duurzame luchtvaart

De effecten op het milieu van vliegreizen is een steeds groter gloeiender probleem en een wereldwijde zorg geworden. Vliegen is de meest vervuilende manier van reizen. Volgens de Duurzaamheidsorganisatie Milieu Centraal stoot de gemiddelde Nederlander met een vliegreis naar Bali van twee weken inclusief hotel 2.000 kilo CO2 uit.

De luchtvaarindustrie is gericht op het produceren van snellere vliegtuigen die hoger willen vliegen en meer comfort bieden voor de passagiers. Het gevolg hiervan is dat de uitstoot alleen maar toeneemt. Luchtvaartmaatschappij KLM heeft een oplossing gevonden voor de toenemende behoefte van duurzamer vliegen heeft een nieuw ontwerp onthuld: Flying V-concept.

Het ontwerp is momenteel nog wel een conceptvoorstel, de visie van de TU Delft is dat het een grote stap is richting de duurzame luchtvaart.

Met de unieke vormen van het vliegtuig is het ontwerp een stuk korter dan de Airbus A350. Wel heeft het ontwerp dezelfde passagierscapaciteit. Het ontwerp is licht, veilig en het is comfortabel voor de passagiers. De kenmerkende v-vormige vleugels bevatten de passagierscabines, de lading en de brandstof. Doordat het ontwerp erg licht is, is het een stuk duurzamer dan andere vliegtuigen.

 

De vliegtuigen zullen 20% minder brandstof verbruiken dan de populaire Airbus A350

Op de jaarlijkse IATA in Seoul hebben KLM president en CEO Pieter Elbers van de Nederlandse faciliteit Luchtvaart en Ruimtevaarttechniek en hoogleraar Henri Werij aan de TU Delft een overeenkomst getekend om samen te werken aan het verduurzamen van de luchtvaart.

Nu is de vraag of er wel een duurzame luchtvaart bestaat? De uitstoot van vliegtuigen wordt hierdoor verminderd maar nog steeds is het erg slecht voor het milieu. Wat denk jij, komt er ooit een duurzame manier van vliegen? Laat het onder in de reacties weten!

Bronnen tekst en foto’s: Edwin Wallet, OSO Studio voor TU Delft

https://www.tudelft.nl/en/ae/flying-v/

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.