Ervaringsverhalen, Must-sees

Must-sees Oslo

De afgelopen twee jaar ben ik in de winter- en zomerperiode een weekend in Oslo geweest om mijn zus te bezoeken die hier sinds een paar jaar woont. Oslo is de grootste stad en de hoofdstad van Noorwegen. De stad ligt aan het Oslofjord tussen groene heuvels. De stad Oslo verraste me enorm. Oslo is een prachtige stad met een mix van oudere en moderne architectuur, indrukwekkende musea en exposities, veel leuke eettentjes en een waar shopparadijs. Ook zijn er genoeg outdoor activiteiten te vinden op het water en in de bergen die de stad omringen. Let wel op: wanneer je een bezoekje wilt brengen aan Olso betaal je met de Noorse kroon. Noorwegen behoort namelijk niet tot de Europese Unie. Graag vertel ik een aantal must-sees van Oslo waar ik ben geweest en waar je zeker even naar toe moet wanneer je hier op vakantie bent.

Vigelandsparken
Het beeldenpark is een van de grootste bezienswaardigheden van Olso en een echte aanrader. De Vigelandsparken staan vol met kunstwerken gemaakt in brons, graniet en gietijzer van de beroemdste kunstenaar van Noorwegen, namelijk Gustav Vigeland. Zijn werk is tot ver over de landgrenzen bekend. De Vigelandsparken trekken meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar. Het park heeft een oppervlakte van ongeveer 80 hectare. Hier zijn zo’n 212 sculpturen die verschillende poses van het menselijk lichaam, volledig naakt en met verschillende emoties te vinden. In het midden van het park is een 17 meter hoge monoliet te vinden met 121 menselijke figuren. De details in deze standbeelden zijn wonderbaarlijk en ieder van hen verdient het om bekeken te worden. Het park is gemakkelijk bereikbaar via de hoofdingang aan Kirkeveien en is 24 uur per dag geopend. Met het openbaar vervoer is het park goed te bereiken. Zo kun je bus 20 of tram 12 nemen die rechtstreeks naar Vigeland Parken rijden. De entree van het park is gratis.

Norsk Folkemuseum
Het Norsk Folkemuseum is een groot openluchtmuseum waar huizen, kerken en verschillende andere gebouwen uit heel Noorwegen zijn gereconstrueerd. De trots van het museum is een zogeheten stavkirke uit Gol, een karakteristieke kerk dateert uit het begin van de 13e eeuw. In die tijd stonden er zo’n duizend van deze kerken in Noorwegen waarvan er nu nog maar enkele van over zijn. De kerk heeft een bijzondere bouw met boven elkaar geplaatste puntdaken. Deze zijn versierd met drakenkoppen die bedoeld waren om de demonen te verjagen. De kerk heeft in het geheel wel iets weg van een Chinese tempel. Deze kerk staat sterk in contrast met de simpele hutjes uit Lapland en de eenvoudige houten boerderijen. Veder zijn er werkplaatsen te zien van pottenbakkers, wevers, kaarsenmakers en zilversmeden. Tijdens de kerstperiode zijn veel huizen versierd en er is een grote kerstmarkt. In de zomer heb ik dit Norsk Folkemuseum bezocht. Er werden toen verschillende activiteiten georganiseerd zoals volksdansen en demonstraties van oude tradities en ambachten. Ook is er een binnententoonstelling waarbij Noorse klederdrachten te zien zijn, antiek speelgoed en volkskunst.

Opera house
In de Noorse natuur mag iedereen vrij wandelen. De in 2008 geopende Opera van Oslo is met diezelfde gedachtegang gebouwd. De subtiele variaties in de structuur van het met marmer afgewerkte dak dragen de signatuur van Noorse artiesten Kristian Blystad, Kalle Grude en Jorunn Sannes. Je bent vrij om over dit schitterende dak te lopen. In het opera house zijn drie totaal verschillende scenes te vinden, een ontelbaar aantal openbare ruimtes en hallen, en de werkplek van meer dan 600-opera- en balletprofessionals. Er wordt het hele jaar door een gevarieerd aanbod aangeboden van openluchttheatervoorstellingen, concerten en andere evenementen. De houten thematiek van het gebouw, is een knipoog naar de Noorse natuur en geschiedenis.

Holmenkollen skischans
Een bezoek aan de Holmenkollen skischans is een echte beleving, zelfs als je geen skiër bent. Ten eerste is er een fantastisch uitzicht vanaf de springschans over de omgeving van Oslo, de bossen en de eilandjes in de Oslofjord. De toren is 60 meter hoog. Naast de skischans ligt het skimuseum waar de historie van het skiën wordt belicht. Je zal je verbazen dat ze op eenvoudige ski’s in slechte omstandigheden überhaupt vooruit kwamen. Ook is er aandacht voor de Olympische Winterspelen die twee keer in Noorwegen zijn gehouden (1952 en 1994). Om zelf van de skischans te springen gaat velen waarschijnlijk wat te ver, daarom is er in Holmenkollen een simulator. Zo kan je zelf ervaren hoe het is om bovenop de springschans te staan en daadwerkelijk naar beneden te glijden en springen. Toegangsprijs: 50 kronen (skisimulator), 120 kronen (museum).

Koninklijk Paleis van Oslo
Het Koninklijk Paleis is een van de belangrijkste gebouwen van Noorwegen en een concreet symbool van het verloop van de Noorse geschiedenis sinds 1814. Het Paleis is vrij massief en is gebouwd op de heuvel met de naam Bellevue. Het paleis is in neoklassieke stijl gebouwd en is vrij glad aan de buitenkant. Het is eigendom van de staat en ter beschikking gesteld aan het staatshoofd. De dagelijkse werkzaamheden van de monarchie worden hier uitgevoerd en Koning Harald en koningin Sonja wonen hier. Ook heeft het merendeel van de leden van het Koninklijk Hof zijn eigen werkplek hier.

Tijdens de zomer is het Koninklijk Paleis in Oslo open voor publiek. Alleen wanneer je een rondleiding volgt mag je naar binnen. Deze rondleiding heb ik zelf ook gedaan. Je wordt meegenomen door enkele van de mooiste kamers van dit Koninklijk Paleis, zoals de raadzaal, de spiegelzaal, de bird kamer en de Family Dining Room. The Bird Room is een van de meest bekende kamers in het Koninklijk Paleis. Dit is de wachtkamer voor diegene die wachten op een audiëntie bij de koning. Ook zijn de leden van de koninklijke familie hier het vaakst gefotografeerd op ceremoniële gelegenheden. Tijdens het seizoen, worden er elke dag rondleidingen gegeven op de volgende tijden: Maandag-donderdag en zaterdag: 11.00-17.00 Vrijdag, zondag 13.00-17.00. De rondleidingen duren ongeveer een uur en beginnen iedere 20 minuten. De prijs voor een rondleiding is 95 NOK (13 euro).

Oslo eilanden
Het mooie van de stad Oslo is dat een citytrip perfect te combineren is met een dagje in de Noorse natuur. Zo kun je met een kort ritje met de ferry naar een van de eilanden in het ruim 100 kilometer uitgestrekte Oslofjord. Hovedøya is het eiland dat het dichtste bij de stad ligt en is heel makkelijk te bereiken met één van de ferry’s die onderdeel uitmaken van het openbaar vervoernetwerk. Het eiland is onbewoond, maar wel erg populair voor dagtripjes. Eilandhoppen in Oslo hoeft niet moeilijk te zijn, dat bewijzen de eilanden Gressholmen, Rambergøya en Heggholmen. Deze drie eilanden zijn onderling via wandelpaden met elkaar verbonden en daardoor perfect te combineren als je niet al te veel tijd hebt. In de zomer kan je hier heerlijk zonnen en zwemmen bij de fijne stranden.

Voor een citytrip is Oslo dus zeker een aanrader! Alvast veel reis plezier.

Bronnen: Oslovakantie – Cityspotters – Visitnorway – Oslovakantie

Dagmar van Lieshout | Holi-yay | 03-01-2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.