Ervaringsverhalen

Ervaringsverhaal Portugal – Algarve

Afgelopen zomer ben ik op vakantie geweest in Carvoeiro in Portugal. Dit is een kleine badplaats en ligt in het zuiden van de Algarve. Graag deel ik met jullie mijn reiservaringen en bespreek ik een aantal must-sees waar je zeker naar toe moet gaan wanneer je op vakantie bent in de Algarve.

Carvoeiro
In het plaatsje Carvoeiro had ik met mijn vriend een hotel geboekt. Carvoeiro is een voormalig vissersdorp op een klein uurtje rijden van de luchthaven bij Faro. Tegenwoordig is Carvoeiro een populaire toeristenplaats geworden waar zon, zee en strand centraal staan. Er zijn veel kleurrijke huizen te vinden en stranden tussen steile kliffen. In het centrum bevinden zich veel winkeltjes, restaurants, terrasjes en verschillende bars. Aanraders zijn de ijssalon ‘Gelados & Companhia’ en het restaurant ‘Onze’ waar je heerlijke zelfgemaakte pasta pesto kan eten met uitzicht op het strand. Wat je ook zeker een keer moet proberen is een cataplana. Een cataplana is een Portugees gerecht, oorspronkelijk vooral gebruikt door Portugese vissers en tegelijkertijd ook de naam van de pan waarin het bereid wordt. De cataplana wordt nagenoeg luchtdicht afgesloten waardoor alle geur en smaak bewaard blijven tot je de deksel openmaakt. De stoofschotel bestaat uit een mix van groenten en kruiden met daarbij een flinke dosis vis, zeevruchten of vlees. In de avond is er ook veel te beleven in Carvoeiro op het centrale plein aan het strand, zoals dansvoorstellingen en livemuziek, omringt door gezellige terrasjes.


Wanneer je naar een adembenemd mooi strandje wilt gaan verscholen tussen 2 hoge kliffen is het strand ‘Vale de Covo Beach’ een echte aanrader. Dit strandje zit verscholen achter het Tivoli hotel in Carvoeiro. Pas alleen wel op: het strand is enkel bij laag water te doen, bij hoogwater komt het strand volledig onder water te staan. Ook kan je alleen naar het strand met stijlen trappen en zal je het laatste stukje via een touw naar beneden moeten. Je moet dus wel avontuurlijk zijn ingesteld hiervoor, maar het resultaat is het zeker waard. Het is er niet druk, waardoor je hier echt even tot rust kan komen met een prachtig uitzicht.

Als je in de Algarve bent is het ook zeker een aanrader om een boottocht te doen langs de grotten. Zelf hebben wij een boottocht gedaan vanuit Carvoeiro met ‘Carvoeiro Caves’, waarbij we ook langs unieke grotten kwamen in de plaatsen Benagil en Praia da Marinha. Wat opviel waren de prachtige kleuren die de grotten hadden, zoals paars, groen en geel. Sommige van deze grotten waren erg diep. Soms dacht je dat het onmogelijk was om een grot in te varen, maar het lukte de enthousiaste en vaardige bestuurder met gemak. Verder kreeg je ook veel informatie over de verschillende grotten van de begeleider. Deze tocht was zeer boven verwachting!

Benagil
Wat je ook zeker niet moet missen om te bezichtigen is de grot van Benagil. Dit is inmiddels een wereldwijde bekende grot geworden en heet eigenlijk ‘Algar de Benagil’. Deze grot is een van de meest bijzondere zeegrotten van de wereld. Een klein strand is overschaduwd door een bijzondere rotsformatie met een gat bovenin dat doorkijk geeft naar de blauwe lucht. Deze plek is bijzonder en zeer geliefd bij fotografen. Je kunt eenvoudig naar de grot toelopen via een wandelpad vanaf Praia de Benagil om vanaf bovenaf de grot in te kijken. Het meest indrukwekkend is om binnenin vanaf het water of het strand de grot te bekijken. Met name bij zonsopgang en zonsondergang valt het licht vaak mooi door het grote gat boven naar binnen, waardoor de rotsen rood en geel kleuren. Een bezoek is dan zeker meer dan de moeite waard.


Helaas is deze grot vanbinnen niet makkelijk te bereiken. De grot is alleen bereikbaar via een boot, kajak of peddelbord. Zelf heb ik met mijn vriend een kajak gehuurd bij het strand van Benagil. Ik vond het wel spannend om zonder gids de grot te bezichtigen met kajak, omdat je zonder hulp moestuitstappen terwijl de golven best hoog waren. Dit ging dan ook niet geheel vlekkeloos, maar hierdoor konden we de grot wel vanbinnen goed bekijken en konden we mooie foto’s maken. Er zijn ook mensen die richting de grot zwemmen, maar dit wordt sterk afgeraden vanwege de sterke stromingen en vloed die kan komen opzetten waardoor er helaas vaak ongelukken ontstaan. De meest veilige manier om een bezoek te brengen aan de grot van Benagil is met een boot. Met de boottocht van Carvoeiro Caves kom je er ook langs, maar mag je helaas niet uitstappen om op het strand te gaan.

Praia da Marinha
Met de boottocht vanuit Carvoeiro zijn we ook langs het plaatsje ‘Praia da Marinha’ geweest. Praia da Marinha is de afgelopen jaren meerdere keren uitgeroepen tot één van de tien mooiste stranden in Europa en één van de honderd mooiste stranden in de wereld. Ook kun je bij Praia da Marinha erg goed wandelen, wanneer je niet de hele dag op het strand wilt liggen. Zo kun je bovenaan de rotsen, waar je de auto hebt geparkeerd en waar je de trap naar beneden genomen hebt, rechts een pad volgen over de rotsen. Het pad is makkelijk te bewandelen en je kunt genieten van het mooie uitzicht. Zo kijk je uit op een prachtige zee met helderblauw water. Ook kom je een rots tegen die de vorm heeft van een M (zie foto). Zeker de moeite waard om dit plaatsje te gaan bekijken.

Portimão
Wanneer je een dagje stad wil is Portimão een aanrader. Dit is de handelsstad van de Algarve. Na Faro is Portimão de twee na grootste stad van de Algarve en staat bekend om de prachtige haven. Hier zijn ook verschillende restaurantjes en winkels te vinden. Wanneer je in Portimão bent moet je ook zeker een kijkje gaan nemen bij Praia da Rocha. Dit is een mooi breed strand met een gezellige boulevard 1 kilometer verderop. Dit strand is een toeristisch paradijs met vele voorzieningen. Je kunt er lekker luieren op het strand, ontspannen op het terras of watersporten beoefenen zoals jetski, waterfietsen of op de bananenboot gaan. Ook is hier in de zomerperiode bijna iedere nacht entertainment te vinden op het strand. Zowel Portugese als internationale dj’s uit het buitenland draaien er hun muziek.

Tijdens mijn reis heb ik beelden gemaakt van de must-sees waar ik ben geweest. Deze heb ik samenvoegt in een filmpje dat te bekijken is via deze link:

https://www.youtube.com/watch?v=xJbDVOt4iEQ&t=2s 

Alvast veel kijk- en reisplezier!

Dagmar van Lieshout | Holi-yay | 16-10-2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.